CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 29, 2011

Ape susah sangat, derma jerk lar.....

Macam biasa lar kan rutin harian jadi seorang remaja, bukak Facebook, tengok status orang, kalau rasa nak comment, comment....kalau rasa nak like, like....so tadi ngah view sorang-sorang nyer status, ternampak lar status sorang nie..... 


Jangan sekali-kali dipermain-mainkan anak yatim yang memerlukan. Malah anda tidak akan jatuh miskin sekiranya anda bersedekah barang seringgit dua kepada mereka. Sesungguhnya, jika ibu bapa mereka masih ada, mereka tidak akan meminta-minta. Kalaulah ditakdirkan anak anda menjadi yatim piatu, relakah anda jika mereka diperlakukan sebegitu?... 
Ada kebenaran nyer ape yang dia cakapkan tu.....orang zaman sekarang nie kalau nak suruh menderma memang liat.....ada jerk alasan yang dibagi nyer....memang lar duit tu duit kia, tapi selagi kita xberusaha, duit tu xdatang jugak kan? 


Kadang-kadang kita nak bagi jugak derma tapi bila yang datang mintak sedekah tu orang nyer sihat walafiat mesti kita ragu-ragu jugak kan? Entah lar tapi bagi aku kalau dalam hati dah ade niat nak bersedekah tu, sedekah jerk lar.....sikit pun xpe....janji sedekah....bukan ke Allah janjikan pahala sepuluh kali ganda untuk orang yang bersedekah? 

Prinsip aku senang jerk, ko tolong orang ari nie, esok lusa kalau ko susah, orang pulak tolong ko.....macam bersedekah jugak lar.....xsemesti nyer ari nie ko senang, selama nyer ko senang....kalau duit datang mencurah-curah dari langit xpe dik oiii.....zaman sekarang nie bukan zaman senang....semua nak kena cari.....bukan nyer tunggu mak bapak bagi duit jerk.....

Jadi, beringat lar kita sebelum kita lupa dan alpa.....kalau orang nak cakap ko berlagak sebab nak tunjuk baik dengan bersedekah, biar lar.....yang dapat pahala nyer ko....yang xdapat pahal nyer dieorang.....so pandai-pandai lar nak hidup.....xsusah pun nak bersedekah....janji niat tu ada..... tapi kalau niat nak menunjuk tu xpayah lar.....biar xseberapa janji ikhlas.....

Saturday, June 25, 2011

Lelaki.....huh!

Lelaki....spesis nie memang ego.....kadang-kadang tu ego nyer xbertempat....pantang dicuit ego nyer, mesti nak balas balik.....spesis nie pun kebanyakan nyer kurang prihatin dan ambil berat benda-beda yang kaum perempuan rasa perlu diambil berat.....xsensitif lar kata orang.....lelaki kan macho, buat ape lar nak ambi berat benda-benda remeh nie kan? (confirm hampir semua lelaki kat luar sana setuju ngan ape yang aku cakap....huh!) 


Tapi lelaki-lelaki sekalian, tahu x kalau benda yang korang rasa remeh tu, kadang-kadang bila korang buat, perempuan akan lebih suka dan xrasa yang korang nie loser sangat.....xtahu kan? meh sini aku bagitahu.... 


Situasi pertama: 
Kalau perempuan-perempuan tengok cerita Korea and dieorang pun puji laki-laki Korea sebab selalu tolong bini or Gf wat something, ramai Bf-Bf or suami-suami mula menjeling dan rasa menyampah ngan laki-laki Korea.....pas tu mula lar perang laki-bini or Bf-Gf tadi..... 


Situasi kedua: 
Kalau dah nama nyer perempuan, memang semua kerja yang ada kat rumah tu die yang nak kena buat.....jaga anak, memasak, basuh kain, kemas rumah, boleh dikatakan semua lar.....yang lelaki nyer plak kalau si isteri lambat sikit buat kerja atau mintak tolong sikit pun dah melenting..... 


Situasi ketiga: 
Lelaki kalau dah pegang jawatan tinggi sikit mula lar nak lepas tangan kat orang bawah....nak-nak kalau orang bawahan tu perempuan....buat keje pun sambil lewa jerk....ye lar nama pun pegang jawatan tinggi kan? 


So daripada situasi-situasi di atas tu rase nyer patut x orang yang bernama lelaki nie biarkan perempuan jerk yang bersusah payah? mungkin ramai lelaki yang xsetuju sebab dieorang kata, "dah tu kerja perempuan" xpun "ape lar perempuan nie, ade ke puji2 laki len depan laki die" dan ade jugk yang akan cakap, "nama pun ko kerja bawahan, ko lar yang kena buat, asal aku plak".... confirm dialog-dialog nie akan keluar dari mulut kebanyakan lelaki.... 


Lelaki ke perempuan xada beza nyer....dua-dua ada hati dan perasaan....dan perasaan itu perlu dijaga dengan sebaik nyer....cuma yang berlainan nyer, perempuan memerlukan kasih sayang yang lebih dari lelaki....dan seharus nyer kasih sayang tu ditunjuk bukan disimpan jerk....


Jadi ini lar solution tuk semua situasi di atas.....


Solution pertama: 
Ko dah tahu bini or Gf ko tu minat laki-aki stok-stok Korea nie, ambil lar masa nak belajar ape kelebihan dieorang dan ape kelemahan ko....kalau laki Korea nie selalu tolong bini die memasak ke kemas rumah ke jaga anak ke, ko pun buat lar benda yang sama....and kalau bini or Gf ko minat laki Korea sebab dieorang romantik or sweet ke, ko pun buat lar benda yang sama....xjatuh mana ego tu kalau buat benda-benda nie semua.....melainkan ko nie memang ego jerk lebih tapi habuk pun xde.... 


Solution kedua: 
Kalau bini or adik or akak or mak ke mintak tolong tu, rajin-rajin lar kan diri....ko bukan Sultan or Raja yang nak dok goyang kaki baca surat khabar or buat hal ko jerk kat rumah.....kalau nak macam tu baik ko upah orang gaji xpun cari hmba sorang daripada ada bini.....kalau bini dah dilayan macam orang gaji, bila masa plak bini nak merasa jadi bini? time nak something dari bini ko pndai plak ko buat-buat baik ea? ape punya perangai lar korang nie....bukan ke kalau ko tolong bini ko tu buat kerja rumah ke, tolong memasak ke lagi eratkan hubungan? xde lar nanti asyik-asyik nak bertekak jerk xpun dok bercerai-berai jerk.....lagi teruk ade yang dok buka cawangan lagi satu tanpa pengetahuan bini.....alahai korang nie....sadis sungguh perangai.... 


Solution ketiga: 
Xsemesti nyer ko kerja ada jawatan besar, ko boleh lepak....hello....mazhab mana lar korang pakai nie? cuba berfikir macam orang sikit jangan berfikir macam budak kecik....jawatan besar ke kecik ke, xde beza nyer....ko ngan aku sama-sama ade kerja nak buat....orang dah bayar kita gaji, xkan nak makan gaji buta kot? haram okay.....so jangan jadi pemalas sangat, kerja tu kerja lar....kalau malas sekali pun xyah lar nak menunjuk sangat dengan performance kerja yang teruk.....kerja sambil lewa....professional lar sikit....betol x? 


Okay semua dah diluahkan.....nak ikut, ikut lar.....xnak ikut dah....korang punya pasal.....lagi satu, aku bukan feminis or anti lelaki jauh sekali nak jadi lesbian.....kahkahkah....nie just bercakap dari pengalaman dan bacaan dari blog-blog tertentu or cerita-cerita tertentu....sape rasa xbetol, comment lar...bagi pendapat korang...kalau sape rase benda nie betol, thanx....so, sampai sini jerk....bye....

Friday, June 17, 2011

The Big L!


L stands for Love..... 


I'm in love! sounds cache right? memang pon.... 

lumrah manusia ingin bercinta dan dicintai......tapi bercinta bukan bermakna kita mencintai si dia jerk.....terlalu banyak definisi cinta yang boleh kita cari.....so, percintaan yang bagaimanakah yang kita cari? 

Cinta pada Pencipta? 

cinta pada pencipta memang cinta yang hakiki.....cinta yang suci dan syumul.....cinta pada pencipta juga tak memberi banyak masalah.....senang cite tak pening pale lar.....jenis cinta ini kalau kita beri lebih banyak masa dan tumpuan, akan menjadikan kita seorang yang agung disisi-Nya.....tapi tak semua orang kejar cinta nie.....aku pun lebih kurang gak.....hidup banyak dugaan....tapi harap2 aku akan lebih beri banyak tumpuan pada cinta nie..... 

 

Cinta pada ibu bapa?  

cinta yang nie kadang kala ikut peribadi seseorang.....kalau dia sayang mak bapak dieorang, makna nyer dia cinta lar pada ibu bapa dia.....cinta nie pun aku selalu tak beri tumpuan dan masa.....aiyoooo......okay lar, sempena hari bapa nie, aku nak ucapkan selamat hari bapa pada semua bapa diluar sana termasuk bapa aku iaitu Haji Mahamud bin Bulat.....Happy Father's Day! juga tak lupa pada ibu2 diluar sana, walaupun dah terlambat tapi nak wish jugak, Happy Mother's Day! special dedication to my mom, Hajah Musalmah Binti Musiran.....  

  
just ignore what father did.....he was saying something
when we captured this pic....hahaha.... 
Cinta pada si dia? 

hoh? yang nie tk bagi definisi pun takpe......semua dah taw dah.....kalau dok cakap pasal Love, hak lagu nie lar yang keluaq....i love u sana, i love u sini.....tapi bila suruh sacrifice sikit tuk keluarga, bukan men liat....okay memang kena batang hidung sendiri gak.....hahaha.....bercinta yang jenis nie umum taw.....semua orang taw.....cuba huraikan cinta tu? memang ta boleh nak hurai pon.....kalau boleh semua yang berkaitan dengan cinta tu semua betul lar.....melampau.....tapi itu lar hakikat nyer.....orang yang bercinta nie kalau disuruh huraikan cinta dieorang tu memang dieorang xboleh nak jawab....sebab bagi dieorang terlalu banyak huraian yang boleh dibuat.....kalau buat essay pasal cinta nie, confirm time SPM dulu dapat A1.....hahahaha.....cemerlang habis.... 

 

Cinta pada kawan? 

siapa kat sini tak sayang kawan dia? semua orang sayang kawan dia.....baik yang rapat mahupun yang tak berapa nak rapat.....tapi yang penting sayangkan? kalau kita jauh ngan mak bapak, siapa ada untuk kita? Bf or Gf u memang lar ada....tapi tak semua benda kita boleh buat ngan Bf or Gf kita.....macam pergi shopping ke, nak hang out ke tak pun nak kongsi masalah bersama.....kawan gak yang kita cari kan? kawan nie penting tapi pandai2 lar kita pilih kawan.... 

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud:

“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.” 

jadi pilih lar yang terbaik, jangan kita hanyut dengan kawan tapi cari lah kawan yang boleh membimbing kita dimasa hadapan..... 

gambar kabur sikit.....salahkan wahed cepat....hahaha

I LOVE YENNA YENNI!
kami....

dia bernama Nateesha...
kami kembar....hahaha
mereka juga.....
mereka lagi.....
mereka2 nie lagi.....
Penasihat diraja.....mokcik dan bella.....hahaha
Dieorang plak.....


itu saja.....nanti ade banyak lagi.....tunggu lar kalau sempat update, update....kalau tak memang jenuh lar nak tunggu....hahaha.....




Sunday, June 12, 2011

Let's Go Green!

xperlu bersusah payah nak jadi duta WWF or jadi penceramah pasal environment..... apa yang pelu dibuat hanyalah bijak menjadi duta pada diri sendiri dengan mengurangkan penggunaan beg plastik setiap kali membeli belah....caranya simple jerk.....as simple as one, two, three.....


1. kurangkan penggunaan beg plastik....
2. rajin-rajinkan lar diri membawa paper bag xpun bawak fancy bag tuk isi segala barang yang dibeli.....terutamanya kalau ke mall nak beli barang-barang dapur.....
3. kalau dah sampai mall atau mana-mana kedai, xyah lar mintak beg plastik....xkan beli barang satu, dua pun nak mintak beg plastik kot? melampau....
4. rajin-rajin lar wat recycle kat rumah.....amek jerk mana-mana kotak terbuang and start yours dengan misi untuk menyelamatkan dunia.....hahahaha
5. beli lar mana-mana paper bag atau pun beg-beg yang dijual kat Giant ke Cold Storage ke and simpan satu dalam kereta or handbag.....boleh jimat duit dari kena bayar beg plastik time hari sabtu....hahahaha...... 
6. beli lar produk-produk yang berasaskan organik.....bagus untuk kesihatan.....
7. beg-beg plastik atau paper bag yang kita dapat tu reuse lar balik.....kan senang....
8. last sekali, support lar mana-mana kempen atau ads berkaitan ngan environment..... untung-untung cara kita nie boleh selamatkan dunia dari terus rosak akibat sikap kita sendiri.....


so amacam? xsusah pun kan nak buat semua benda yang tertera kat atas tu.....memang xsusah pun....tp ikut diri sendiri jugak lar.... hendak seribu daya xhendak seribu dalih.....klau orang dok berbuih-buih berceramah pasal environment kat ko pun xguna kalau diri sendiri xnak tolong dan menolong..... 






Tuesday, June 7, 2011

Gadis Kampung.....

aku hanyalah seorang gadis kampung.....
yang punya cita-cita dan impian yang mengunung....
untuk menjadi yang lebih baik dan seterusnya yang 
terbaik dalam apa jua perkara...... 


aku hanyalah seorang gadis kampung.....
yang punya minat dan perasaan yang mendalam untuk 
mempelajari dan memperbaiki diri.....
menjernihkan semua yang keruh....
dan menjadikan hidup ini tak ubah medan perang 
untuk ku berjuang habis-habisan.... 


aku hanyalah seorang gadis kampung....
yang tak punya kecantikan dan keberanian seperti gadis moden....
yang tak punya harta dan wang ringgit berjuta untuk ku habiskan.....
dan juga tak punya nilai dan etika yang sedikit.....


namun bagiku gadis kampung....
kemodenan tak selalunya menang....
harta dan wang ringgit yang berjuta tak menjamin kebahagiaan....
kecantikan tak semestinya berpanjangan...
serta nilai dan etika yang tinggi menjamin nilai pemikiran yang jauh lebih hebat dari si moden.....


aku hanyalah gadis kampung....
berjuang di medan dunia,
bukan untuk yang sementara tetapi untuk yang azali jua.... 


akhirnya aku gadis kampung....
sedar dunia moden hanya sementara.....
kerana yang hidup dan ada hanya yang lama sahaja......


jadi aku si gadis kampung....
menjadikan kehidupan moden hanya dimentaliti sahaja,
tanpa merosakkan kehidupan yang lama.....
hidup rukun dan aman dengan yang lama untuk selamanya.....





Saturday, June 4, 2011

10 Things Game......

menjawab kepada permainan yang ditagged oleh kawan saya di Facebook.....
Cik Arma Zakiah, ini adalah jawapan yang anda mahukan dari saya.... 


10 things about me: 


1. I'm a Muslim....
2. I'm going to be 20 years old this July....
3. I'm a girl.....
4. An animal lover (esp: furry animals)
5. I have a lot of secrets.....
6. I'm a 5'3 (basically a petit girl)
7. Currently an employee at 7Eleven.....
8. Currently having my 4months break from any sorts of education.....
9. Pretty busy with my work lately.....
10. I just had my dinner....


10 things that I love: 


1. I love my religion....
2. I love myself....
3. I love my ehem-ehem.....
4. I love to eat.....lots and lots of food....
5. I love to do crazy things....
6. I love to learn new cultures and their languages....
7. I love to karaoke....
8. I love to watch movies.... 
9. I love nature....
10. I love fabulous life.... 


10 things that I hate: 


1. I hate insects.....
2. I hate hypocrites.....
3. I hate back-stabbers....
4. I hate when someone is rude to me....
5. I hate smokers....(though I have to bear with many)
6. I hate lies.....
7. I hate when someone do not use their brain to think..... 
8. I hate my profession to be.....
9. I hate to reveal my secrets......
10. I hate the attitudes of taking other people for granted..... 


10 things that I would like to say to someone: 


1. Fuck off....
2. Get a life....
3. You suck! 
4. Stop be an idiot....
5. Loser!
6. I love you....
7. I miss you.....
8. I wanna meet you....
9. Lets go watch some movie.....
10. Lets have a date.....


10 things that I wished for: 


1. Try to be the best and be the best.....
2. I hope you crept in hell.....
3. I want to be a millionaire in 10 years....
4. I want to travel around the world....
5. I want to be the smartest person in the world....
6. I want to drive and drift....
7. I want to be a trend-setter...
8. I want to marry you.....
9. I want to have an i-phone....
10. I just want to feel good and be good...... 


10 things that I can't live without: 


1. My religion....
2. My friends.....
3. My loved ones....
4. My mobile phone....
5. My laptop.....
6. My maxis broadband....
7. My music......
8. Oxygen......
9. Food....
10. Water.... 


10 important people in my life: 


1. God.....
2. Myself.... 
3. My BFF's.....
4. My friends.....
5. My beau....
6. My family....
7. My lecturers....
8. My teachers....
9. My late grandmother.....
10. My baby sitter and her family..... 


10 of my favourite songs: 


1. Back to December (Taylor Swift) 
2. Gone (N'Sync)
3. Forget You (Cee Lo) 
4. E.T. (Katy Perry) 
5. Sedetik Lebih (Anuar Zain)
6. Breath Easy (Blue) 
7. Pray (Justin Bieber) 
8. That should be me (Justin Bieber) 
9. I'll kill her (Soko) 
10. The ballad of Mona Lisa (Panic at the Disco) 


10 ways to win my heart: 


1. Bribe me....
2. Praise me....
3. Love me....
4. Be nice to me.... 
5. Learn what I hate and learn not to do it....
6. Be polite to me....
7. Have a thing like I do.....
8. Be flexible.....
9. Be cool.....
10. Just be who you are....


10 final words: 


1. Susah benar nak jawab soalan ko nie arma....
2. Len kali bagi lar sikit2.....
3. Penat dok memikir ape bende nak dijawab.....
4. Aku nak hadiah pas nie....
5. Kalau xbagi hadiah pun xpe, kasi belanja aku sebulan....
6. Aku ngah bosan dan xtaw nak watpe, so thanx sebab suruh
    aku wat benda nie.... 
7. Aku dah ngantok....
8. Mahu tido sudah....
9. Esok nak keje.....
10. Daaaa......