CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 29, 2011

Ape susah sangat, derma jerk lar.....

Macam biasa lar kan rutin harian jadi seorang remaja, bukak Facebook, tengok status orang, kalau rasa nak comment, comment....kalau rasa nak like, like....so tadi ngah view sorang-sorang nyer status, ternampak lar status sorang nie..... 


Jangan sekali-kali dipermain-mainkan anak yatim yang memerlukan. Malah anda tidak akan jatuh miskin sekiranya anda bersedekah barang seringgit dua kepada mereka. Sesungguhnya, jika ibu bapa mereka masih ada, mereka tidak akan meminta-minta. Kalaulah ditakdirkan anak anda menjadi yatim piatu, relakah anda jika mereka diperlakukan sebegitu?... 
Ada kebenaran nyer ape yang dia cakapkan tu.....orang zaman sekarang nie kalau nak suruh menderma memang liat.....ada jerk alasan yang dibagi nyer....memang lar duit tu duit kia, tapi selagi kita xberusaha, duit tu xdatang jugak kan? 


Kadang-kadang kita nak bagi jugak derma tapi bila yang datang mintak sedekah tu orang nyer sihat walafiat mesti kita ragu-ragu jugak kan? Entah lar tapi bagi aku kalau dalam hati dah ade niat nak bersedekah tu, sedekah jerk lar.....sikit pun xpe....janji sedekah....bukan ke Allah janjikan pahala sepuluh kali ganda untuk orang yang bersedekah? 

Prinsip aku senang jerk, ko tolong orang ari nie, esok lusa kalau ko susah, orang pulak tolong ko.....macam bersedekah jugak lar.....xsemesti nyer ari nie ko senang, selama nyer ko senang....kalau duit datang mencurah-curah dari langit xpe dik oiii.....zaman sekarang nie bukan zaman senang....semua nak kena cari.....bukan nyer tunggu mak bapak bagi duit jerk.....

Jadi, beringat lar kita sebelum kita lupa dan alpa.....kalau orang nak cakap ko berlagak sebab nak tunjuk baik dengan bersedekah, biar lar.....yang dapat pahala nyer ko....yang xdapat pahal nyer dieorang.....so pandai-pandai lar nak hidup.....xsusah pun nak bersedekah....janji niat tu ada..... tapi kalau niat nak menunjuk tu xpayah lar.....biar xseberapa janji ikhlas.....

3 comments:

nur aisya humaira

Assalam..:)
betul2, aisya setuju..apa nak sayang klu steakat bgi sikit kan,tak luak pn..malah kite dapat bekal lgi kt akhirat..:)

pernh dgr ustazah cakap, tak kira laa dia sihat ke tak, die ade niat baik ke tak, selagi kite niat nak sedekah, kte tak kan fikir condition dieorg...yg kte fikir, niat kte nk bgi kt depa tu..kan2??:)

wallahuallam..:)

josrevalution

bersedekah ni memang satu amalan yg mulia bagi seseorang tapi itu pun kalo iklas kalo bersedekah hanya kerana menginginkan balasan lebi baek xya..hehe..kalo sy pula sebelum bersedekah sy tengok dulu ada kah mereka nie betul2 memerlukan sedekah saya ke x..sebb zaman skg manusia bermacam ragam..so..tu lah pandai2 lah..hehe..
top-lagu-english-masa-kini-part-3

kiwi

aisya: btol tu....sedekah jerk lar....sikit pn xpe....jnji kita dpt pahala nyer nt....

josrevalution: sebab tu lar kita kena pandai2...kalau rasa nak bg, bg seikhlas mungkin....kalau xnak bg pn xpe....