CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, June 25, 2011

Lelaki.....huh!

Lelaki....spesis nie memang ego.....kadang-kadang tu ego nyer xbertempat....pantang dicuit ego nyer, mesti nak balas balik.....spesis nie pun kebanyakan nyer kurang prihatin dan ambil berat benda-beda yang kaum perempuan rasa perlu diambil berat.....xsensitif lar kata orang.....lelaki kan macho, buat ape lar nak ambi berat benda-benda remeh nie kan? (confirm hampir semua lelaki kat luar sana setuju ngan ape yang aku cakap....huh!) 


Tapi lelaki-lelaki sekalian, tahu x kalau benda yang korang rasa remeh tu, kadang-kadang bila korang buat, perempuan akan lebih suka dan xrasa yang korang nie loser sangat.....xtahu kan? meh sini aku bagitahu.... 


Situasi pertama: 
Kalau perempuan-perempuan tengok cerita Korea and dieorang pun puji laki-laki Korea sebab selalu tolong bini or Gf wat something, ramai Bf-Bf or suami-suami mula menjeling dan rasa menyampah ngan laki-laki Korea.....pas tu mula lar perang laki-bini or Bf-Gf tadi..... 


Situasi kedua: 
Kalau dah nama nyer perempuan, memang semua kerja yang ada kat rumah tu die yang nak kena buat.....jaga anak, memasak, basuh kain, kemas rumah, boleh dikatakan semua lar.....yang lelaki nyer plak kalau si isteri lambat sikit buat kerja atau mintak tolong sikit pun dah melenting..... 


Situasi ketiga: 
Lelaki kalau dah pegang jawatan tinggi sikit mula lar nak lepas tangan kat orang bawah....nak-nak kalau orang bawahan tu perempuan....buat keje pun sambil lewa jerk....ye lar nama pun pegang jawatan tinggi kan? 


So daripada situasi-situasi di atas tu rase nyer patut x orang yang bernama lelaki nie biarkan perempuan jerk yang bersusah payah? mungkin ramai lelaki yang xsetuju sebab dieorang kata, "dah tu kerja perempuan" xpun "ape lar perempuan nie, ade ke puji2 laki len depan laki die" dan ade jugk yang akan cakap, "nama pun ko kerja bawahan, ko lar yang kena buat, asal aku plak".... confirm dialog-dialog nie akan keluar dari mulut kebanyakan lelaki.... 


Lelaki ke perempuan xada beza nyer....dua-dua ada hati dan perasaan....dan perasaan itu perlu dijaga dengan sebaik nyer....cuma yang berlainan nyer, perempuan memerlukan kasih sayang yang lebih dari lelaki....dan seharus nyer kasih sayang tu ditunjuk bukan disimpan jerk....


Jadi ini lar solution tuk semua situasi di atas.....


Solution pertama: 
Ko dah tahu bini or Gf ko tu minat laki-aki stok-stok Korea nie, ambil lar masa nak belajar ape kelebihan dieorang dan ape kelemahan ko....kalau laki Korea nie selalu tolong bini die memasak ke kemas rumah ke jaga anak ke, ko pun buat lar benda yang sama....and kalau bini or Gf ko minat laki Korea sebab dieorang romantik or sweet ke, ko pun buat lar benda yang sama....xjatuh mana ego tu kalau buat benda-benda nie semua.....melainkan ko nie memang ego jerk lebih tapi habuk pun xde.... 


Solution kedua: 
Kalau bini or adik or akak or mak ke mintak tolong tu, rajin-rajin lar kan diri....ko bukan Sultan or Raja yang nak dok goyang kaki baca surat khabar or buat hal ko jerk kat rumah.....kalau nak macam tu baik ko upah orang gaji xpun cari hmba sorang daripada ada bini.....kalau bini dah dilayan macam orang gaji, bila masa plak bini nak merasa jadi bini? time nak something dari bini ko pndai plak ko buat-buat baik ea? ape punya perangai lar korang nie....bukan ke kalau ko tolong bini ko tu buat kerja rumah ke, tolong memasak ke lagi eratkan hubungan? xde lar nanti asyik-asyik nak bertekak jerk xpun dok bercerai-berai jerk.....lagi teruk ade yang dok buka cawangan lagi satu tanpa pengetahuan bini.....alahai korang nie....sadis sungguh perangai.... 


Solution ketiga: 
Xsemesti nyer ko kerja ada jawatan besar, ko boleh lepak....hello....mazhab mana lar korang pakai nie? cuba berfikir macam orang sikit jangan berfikir macam budak kecik....jawatan besar ke kecik ke, xde beza nyer....ko ngan aku sama-sama ade kerja nak buat....orang dah bayar kita gaji, xkan nak makan gaji buta kot? haram okay.....so jangan jadi pemalas sangat, kerja tu kerja lar....kalau malas sekali pun xyah lar nak menunjuk sangat dengan performance kerja yang teruk.....kerja sambil lewa....professional lar sikit....betol x? 


Okay semua dah diluahkan.....nak ikut, ikut lar.....xnak ikut dah....korang punya pasal.....lagi satu, aku bukan feminis or anti lelaki jauh sekali nak jadi lesbian.....kahkahkah....nie just bercakap dari pengalaman dan bacaan dari blog-blog tertentu or cerita-cerita tertentu....sape rasa xbetol, comment lar...bagi pendapat korang...kalau sape rase benda nie betol, thanx....so, sampai sini jerk....bye....

4 comments:

Amalina Sulaiman

huhu...setuju2...kalu asyik bini buat keje org gaji, bila mase plak bini nak merase jd bini...ni 2x ganda ..baik keje org gaji and keje bini, dua2 sekali kene pikul, last2 yg mati cepat bini jugak...yang dia enjoy la cr len....bodo pny jantan....

kiwi

btol3x...aku sokong.....

.:rizaL:.

haha...amboi marah nmpk..man's power can never be denied

kiwi

mmg lar kmbr tp klau da mlampau sgt xley jd lar kn?? hahhaha