CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, June 12, 2011

Let's Go Green!

xperlu bersusah payah nak jadi duta WWF or jadi penceramah pasal environment..... apa yang pelu dibuat hanyalah bijak menjadi duta pada diri sendiri dengan mengurangkan penggunaan beg plastik setiap kali membeli belah....caranya simple jerk.....as simple as one, two, three.....


1. kurangkan penggunaan beg plastik....
2. rajin-rajinkan lar diri membawa paper bag xpun bawak fancy bag tuk isi segala barang yang dibeli.....terutamanya kalau ke mall nak beli barang-barang dapur.....
3. kalau dah sampai mall atau mana-mana kedai, xyah lar mintak beg plastik....xkan beli barang satu, dua pun nak mintak beg plastik kot? melampau....
4. rajin-rajin lar wat recycle kat rumah.....amek jerk mana-mana kotak terbuang and start yours dengan misi untuk menyelamatkan dunia.....hahahaha
5. beli lar mana-mana paper bag atau pun beg-beg yang dijual kat Giant ke Cold Storage ke and simpan satu dalam kereta or handbag.....boleh jimat duit dari kena bayar beg plastik time hari sabtu....hahahaha...... 
6. beli lar produk-produk yang berasaskan organik.....bagus untuk kesihatan.....
7. beg-beg plastik atau paper bag yang kita dapat tu reuse lar balik.....kan senang....
8. last sekali, support lar mana-mana kempen atau ads berkaitan ngan environment..... untung-untung cara kita nie boleh selamatkan dunia dari terus rosak akibat sikap kita sendiri.....


so amacam? xsusah pun kan nak buat semua benda yang tertera kat atas tu.....memang xsusah pun....tp ikut diri sendiri jugak lar.... hendak seribu daya xhendak seribu dalih.....klau orang dok berbuih-buih berceramah pasal environment kat ko pun xguna kalau diri sendiri xnak tolong dan menolong..... 






0 comments: